Een goed gevoel, het beste resultaat...
Steven Stout (De Opera Schilder)

Houtrotreparatie

 
Vooral in liggende hoeken zijn barstjes vaak de eerste tekenen van (mogelijk) houtrot.

Houtrot wordt veroorzaakt door een combinatie van constant vocht, schimmel- sporen, voldoende warmte en een voedings-bodem (hout). Een gezonde verflaag houdt schimmelsporen en een overmaat aan vocht (regen) weg uit het hout waardoor houtrot geen kans krijgt. Barsten en kieren laten vocht en schimmels toe in het hout. Hierdoor blijft het hout constant nat en ontstaat houtrot.

Ok, dan is er houtrot geconstateerd; gelijk maar de bestaande kozijnen eruit en nieuwe hardhouten kozijnen laten plaatsen? Behalve dat dit meestal helemaal niet nodig is en u er veel geld mee bespaart door de bestaande kozijnen te laten repareren,  is hardhout een zware belasting voor het milieu. Het komt van ver en dikke kans dat er (ondanks het FSC keurmerk) een oerbos voor is omgekapt.

Eerst wordt in kaart gebracht op welke plekken houtrot zich voordoet, het hout is hier donkerder van kleur. Deze plekken worden dan tot aan het gezonde hout verwijderd d.m.v. een oscillerende zaag en/of frees.

Dan is het zaak het vochtgehalte van het hout te meten met een speciale vochtmeter. Boven de 20% is het hout te nat en kan niet verder behandeld worden alvorens het voldoende gedroogd is (boven 30% dient de bestaande verflaag verwijderd te worden zodat het hout kan drogen).

Als het hout voldoende droog is kan de reparatie uitgevoerd worden. Gaat het om een grote reparatie dan wordt er zoveel mogelijk (nieuw) hout tussen geplaatst. Het hout wordt eerst behandeld met fixeer. Nadat deze gedroogd is wordt de twee-componenten epoxy gemengd en de reparatie (evt. laagsgewijs) uitgevoerd. Zodra alles goed is uitgehard kan er geschuurd worden en verder worden behandeld als (nieuw) hout.

Houtrotreparaties kunnen qua exacte kosten nooit precies vantevoren ingeschat worden. Voor deze reparatie wordt daarom altijd eerst overlegd en van tevoren een uurprijs (plus kosten van het materiaal) afgesproken.

Houtrot wordt vaak geassocieerd met zwaar achterstallig onderhoud, houtrot is echter niet altijd duidelijk zichtbaar. Zelfs als de verflaag er nog prima uitziet kan zich daaronder wel degelijk houtrot bevinden. 

Regelmatig kozijnen en deuren met een vochtige doek en zachte (groene) zeep afnemen verlengt niet alleen de levensduur maar evt. houtrot wordt ook eerder ontdekt (en dus kosten bespaart).

Constatering

Verwijderen van het rotte hout

Eerste laag aanbrengen ('aanbranden').

Houtrot gerepareerd